Kuru Temizleme

Kuru temizleme (dry cleaning) işleminde su kullanılmaz. Su yerine bir petrol ürünü kullanılır. Su ile temas olmadığı için bu yönteme kuru temizleme denmiştir. Oysa kuru yıkama tamamen kuru bir ortamda yapılmamaktadır.  Kuru  yıkama temizlemenin İngilizce  ne emek anlamı nedir= Dry cleaning.

Kuru yıkama yapılacak giysi eşyanın üzerinde etiketinde belirtmektedir.

Bir petrol ürününün ağır lekeleri çıkarması, tesadüfen bulunmuştur. Bir gün bir giysinin üzerine yanlışlıkla kerosen maddesi dökülmüş. Ama bu madde giysinin üzerindeki lekeyi temizlemiş. Daha sonra, şaşkınlık yaratan bu olayın üzerine gidilmiş ve 1840’lı yıllarda Paris’te ilk kuru yıkama temizleme dükkanı açılmış.

Bugün kuru yıkama temizlemede kerosen maddesi yerine kısaca perk denilen perkloroetilen maddesi kullanılmaktadır. Bu madde bir çözücüdür ve kuru yıkama makinesinde giysiler bu çözücü ile yıkanır. Ancak bu çözücü insan sağlığı için zararlıdır. Kuru yıkamadan gelen giysilerdeki koku ve ortaya çıkan mide bulantısı bu madde yüzündendir.

Kuru yıkama işlemlerinin ilk dönemlerinde bu madde, ucuz ve zararsız olduğu düşünülerek havaya bırakılırdı. Yeni nesil makinelerde artık bu yapılmıyor.

Kuru yıkama işlemi sırasında giysilerde çekme veya şekil bozuklukları olmaz. Bu nedenle kuru yıkama işlemine oldukça sık başvurulur.

Kuru Temizleme
Kuru Temizleme

Temizlik firmalarının kullandığı kuru yıkama temizleme makinaları, aslında evlerde kullanılan çamaşır ve kurutma makinelerinin bir karışımı gibidir. Temizlenecek ürünler, bu makinelerin sepet veya tambur olarak isimlendirilen yıkama ve santrifüj bölmesine konulur. Bu bölüm, dış bir bölme içinde dönen delikli ve yatay bir tambur şeklindedir. Dış bölme, kuru  yıkama sırasında kullanılan çözücüyü içerir. Kuru  yıkama yapılacak ürünlerin içinde olduğu tamburun büyüklüğü, makinenin büyüklüğüne göre değişse de ortalama 10-40 kilo arasında bir kapasitesi vardır.

Kuru Temizleme

Yıkama işlemi sırasında dönen tambur bölümü, yaklaşık üçte bir oranında çözücü ile doldurulur. Tambur dönerken içindeki ürünler altüst olur. Bu işlem sırasında tamburdaki çözücü sıcaklığı 30 derece kadardır. Daha sonra çözücü, bir yoğuşturma ünitesine gönderilir. Yoğuşturma sırasında su atılır ve geriye kuru yıkama çözücüsü kalır. Sonra bu çözücü temiz çözücü tankına aktarılır.

Temizlenecek ürünün özelliklerine ve kirlenme derecesine bağlı olarak bir yıkama döngüsü 10-15 dakika sürer. Eğer kuru yıkama makinesi hidrokarbon çözücü kullanıyorsa, kirler daha yavaş çözüneceğinden bu süre 25 dakikayı bulur.

Yıkama işlemi bittikten sonraki aşama durulamadır. Ürünler bu aşamada temiz çözücü tankından gelen yeni arıtılmış çözücü ile durulanır. Bu temiz çözücü ile yapılan durulama, ürünlerin renk atmasına engel olur.

Bir sonraki aşama ise santrifüj işlemidir. Bu sırada yeniden kullanılmak üzere kuru yıkama temizleme çözücüsü geri kazanılır. Daha yeni kuru yıkama makinaları, kullanılan çözücünün neredeyse tamamını geri kazanır.

Santrifüj işleminde tambur dakikada ortalama 400 devir yapar. Daha sonra kuru yıkama temizleme makinası, kurutma işlemine geçer. Bu işlem sırasında tamburdaki ürünler yaklaşık 60-65 derece sıcak bir hava akımında altüst edilir. Bu aşamada ürün üzerinde kalmış olan kuru temizleme çözücüleri buharlaşmış olur. Makineden atılan sıcak hava soğutma ünitesinden geçirilerek buharlaşan kuru temizleme çözücüsü yoğuşturulur ve yeniden arıtılmış çözücü tankına geri gönderilir.

Kuru yıkamanın son aşaması havalandırmadır. Bu işlem bitince makinedeki ürünler temizlenmiş olur.

Sitemizde tüm il ve ilçelere ait Kuru Yıkama şirketlerine ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir