Halı Yıkama

Halı Yıkama ve Yıkatma Hakkında Bilgiler. Neden Halı Yıkatıyoruz ? Genelde temizlik alışkanlıklarımız görünen kir ve lekeler üzerinde yoğunlaşır. Halının üzerinde göze çarpan bir kir veya leke mutlaka ortadan kaldırılmalıdır. Temizlik anlayışımız bu yönde, ama bir de işin görünmeyen yönü var. Mite ve bakterilere ne dersiniz? İki yüze yakın türü bulunan mite’lar eklembacaklılar sınıfından, boyu en fazla 55 mikron olan ve gözle görülemeyen canlılardır.

(Bu arada bir mikron, milimetrenin binde biridir). Mite’lar insan deri parçaları ile beslenir. Ancak hızla çoğalmaları yüzünden zamanla hijyen ve sağlık açısından zararlı olmaya başlarlar. Bir de mite’ların yanında yaşayan bakteriler var. Bunlar da en fazla 6 mikron boyunda tek hücreli ve bölünerek çoğalan, bitkiler ile hayvanlar arasında bir canlı türüdür. Hastalık yapan türleri yanında zararsız türleri de bulunuyor.

Halı Yıkama

İşte bu mite ve bakterilerin halı üzerinde kurdukları bu egemenlik, ancak halı yıkama işlemi ile ortadan kaldırılabilir. Halıların hijyen açısından beklenen düzeyde olabilmeleri de, halı yıkama işlemlerinin uygun bir yöntemle ve uygun malzemeler kullanılarak yıkanmasına bağlıdır.

Neden halılar Yıkanır ve Yıkanmalıdır?

Bir kere doğru yöntemlerle yıkanmış bir halının ömrü daha uzun olur. Halı üzerindeki bir kir veya leke zamanla halının dokularına işler ve halı yıpranmaya başlar. Aynı şekilde mite ve bakterilerin hızlı üremesi de halının dokusunu tahrip eder.

Ama en önemlisi sağlıktır. Yaşam alanlarının gerekli hijyen koşullarını sağlamaması sağlık açısından tehlikedir. Bu açıdan sürekli toz, kir, mite ve bakterilere maruz kalan halıların temizliği bir zorunluluktur.
Elbete uygun zamanda ve aralıkta yıkanmış halılar orijinal görünümünü uzun zaman koruyacaktır. Ancak bu noktada halıların doğru yöntem ve malzeme ile yıkanmış olması önemlidir.

Halı Yıkama

Halı ne sıklıkta yıkanır?

Halıların ne sıklıkta yıkanması gerektiği ve nasıl yıkanması konusunda yayınlanmış uluslararası standartlar bulunuyor (BSR-IICRC S100 Textile Floor Coverings Cleaning).

Her şeyden önce halı yıkama işlemi yapılırken, halıların üretim özeliklerine ve hangi iplerle dokunduğuna bağlı olarak farklı yıkama yöntemleri ve yıkama malzemeleri seçilmesi gerekmektedir. Yine de ortalama bir değer vermek gerekirse, az kullanılan halıların 18 ayı, normal kullanılan halıların ise 12 ayı geçirmeden yıkanmasında yarar görülüyor. Evde evcil hayvan bulunuyorsa bu durumda halıların her 3 veya 6 ayda bir yıkanması gerekir.

Halı Nasıl Yıkanır ?

Halı yıkama ve temizlik işlerini yapan çok sayıda firma bulunuyor. Bu firmaların kullandıkları yöntemler, elbette halının dokuma ve kullanım özelliklerine göre farklıdır. Yine de genel bir halı yıkama işinin aşamaları şunlardır:
• Önce halılar, özel makineler kullanılarak tozdan arındırılır.
• Sonra özel temizlik maddeleri kullanılarak halı önlü ve arkalı yıkanır. Bu aşamada halıda leke varsa lekeye özel işlem yapılır.

Halı Yıkama
Halı Yıkama

• Yıkama işlemi tamamlanınca halı durulanır ve üzerinde kalan su ve şampuan artıkları vakumlanır.
• Arkasından halı, santrifüj makinesine konulur. Burada makine, halının özelliklerine uygun devirde çalışıtırılarak, halı sudan tamamen arındırılır.
• Makineden çıkan halı önce havalandırılır. Arkasından halı, kurutma odasına alınır ve sıcak hava üfleyen ve nemi çeken makineler ile kısa sürede kurutulur.
• Kurutulan halı, son aşamada hav alma makinesinden geçirilir ve taranarak kalite kontrolü yapılır.
Artık temizlenmiş halı teslime hazırdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir